Kaip pratęsti braškių tinkamumo vartoti terminą?


Braškės itin lengvai susidaužo ir po skynimo greitai pūva, o mažas kalcio kiekis, dėl kurio trumpėja tinkamumo vartoti terminas, šią problemą tik pasunkina. Kalcis padeda padidinti uogų tvirtumą, ilgiau išlaikyti kokybę ir pratęsti tinkamumo vartoti terminą.

Nors didžioji kalcio dalis randama lapuose, lapkočiuose, vainike ir šaknyse, nedidelis į uogas patenkantis jo kiekis yra gyvybiškai svarbus uogų struktūrai ir tinkamumo vartoti terminui.

Nors uogos viduje ir distalinėse uogos dalyse kalcio yra nedaug, palyginti didelė jo koncentracija uogos pakraščiuose yra ypač svarbi uogų kokybei.

Bandymai rodo, kad kalcis padidina uogų tvirtumą ir kokybės išsilaikymą.

Vis dėlto, kalcio perteklius dėl kitų katijonų gali sumažinti uogų tvirtumą ir sutrumpinti tinkamumo vartoti terminą. Todėl svarbu kalcio naudojimą subalansuoti su kitų katijonų, tokių kaip kalis ir magnis, naudojimu.

Kalcis taip pat padeda sumažinti pelėsio kiekį ant nuskintų vaisių. Kalcį taip pat galima naudoti ant lapų prieš derliaus skynimą.

Ca sumažina albinizmą, išlaiko uogų spalvos ryškėjimą padidindamas antocianino kiekį uogoms nokstant.

Silicis padidina uogų tvirtumą

Silicis taip pat veikia uogų kokybę padidindamas jų tvirtumą, o kai kurios indikacijos gali pagerinti atsparumą ligoms. Silicio naudojimas gali pailginti tinkamumo vartoti terminą. Pagrindinė silicio nauda – jo vaidmuo sustiprinant ląstelių sieneles.

Braškių tręšimo technologija
Braškių tręšimo technologija