Kaip pagerinti braškių uogų kokybę?


Kalis, kuris pagerina uogų išvaizdą ir suteikia gerą skonį, yra ypač svarbus uogų kokybei. 

Geriausios kokybės uogos būna vienodo dydžio, blizgios, ryškiai raudonos spalvos. Jos turėtų būti sultingos, intensyvaus kvapo, be pelėsio ir įbrėžimų. Ypač svarbu pasirinkti veislę, nes kiekviena veislė dažnai pasižymi savo išskirtine forma, dydžiu, skoniu ir tekstūra. Šviežios braškės skinamos ir laikomos paliekant sveiką dalį žiedkočio ir taurelę, kurią vartotojas nuskina prieš valgant. Dydis svarbus, tačiau pernelyg dideles uogas yra sunkiau įpakuoti ir transportuoti. 

Nedideli uogų kokybės skirtumai gali turėti didelės įtakos jų kainai ir įvertinimui, todėl gamybos metodai orientuojami į geros kokybės, ilgo tinkamumo vartoti termino uogų gamybą ir išlaikymą.

Kalis pagerina braškių skonį, aromatą ir spalvą

Kalis svarbus transpiracijai ir reguliuoja žiotelių atsidarymą ir užsidarymą, padėdamas pagerinti vandens panaudojimo veiksmingumą, ypač drėgmės stygiaus laikotarpiu. Jis taip pat dalyvauja daugelyje augalo viduje vykstančių transportavimo ir kaupimo procesų, įskaitant nitratų perkėlimą ir kai kurių fermentų aktyvavimą.

Kalis veikia vitamino C kiekį uogose ir daro tiesioginį poveikį antocianinų kiekiui, pagerindamas uogų spalvą.

Tokios esminės kokybinės savybės, kaip uogų rūgštingumas ir cukraus kiekis (BTC), kyla kartu su kalio kiekiu iki 600 kg K2O/ha ir daugiau. 

Naudojamo K kiekį reikia subalansuoti su azotu ir pritaikyti pagal augalo augimo fazę. Vegetaciniu augimo laikotarpiu azoto reikia maždaug 2,5 karto daugiau nei kalio, tačiau uogų mezgimosi etape molinis N:K santykis 2:1 ar 1:1 yra tinkamesnis ir padeda pagerinti uogų kokybę.

Panašiai reikia subalansuoti kalio ir kalcio kiekį, siekiant užtikrinti gerą uogų skonį, uogų tvirtumą, kad būtų ilgesnis tinkamumo vartoti terminas ir optimalus derlius. Taip pat svarbu pripažinti, kad jeigu kalis ribos kalcio įsisavinimą, didelis kalio kiekis nebūtinai padidins uogų tvirtumą.

Kalis taip pat pagerina druskingumą ar atsparumą stresui

Braškės jautriai reaguoja į druskingumą, todėl kalio chloridas, kuris pasižymi aukštu druskingumo indeksu, šiam augalui netinka. Derlingumas padidėja naudojant kitas kalio formas, pavyzdžiui, kalio sulfatą ar kalio nitratą. 

Kalis gali padėti sumažinti druskingumo poveikį, sumažinant nuotėkį per membranas, išlaikant uogų kokybę ir sumažinant derliaus praradimą.

Padidindamas osmosinį potencialą ir taip sumažindamas ląstelių tirpalo užšalimo temperatūrą, kalis taip pat gali padėti sumažinti tokio streso, kaip šalna, poveikį.

Braškių tręšimo technologija
Braškių tręšimo technologija