Žieminiai rapsai
Žieminiai rapsai naudojami:
Visai neseniai buvo teigiama, kad rapsų aliejus yra netinkamas žmonių mitybai dėl didelio eruko rūgšties kiekio ir nemalonaus skonio. Išvedant naujas rapsų veisles, eruko rūgšties kiekį pavyko sumažinti nuo 40% iki 0% ir padidinti polinesočiųjų riebalų rūgščių (linolio ir linoleno rūgščių) kiekį atitinkamai nuo 15% iki 20% ir nuo 8% iki 12%. Lyginant su kitais augaliniais aliejais, rapsų aliejus turi mažiausiai sočiųjų riebalų rūgščių (6 – 8%) nuo bendro riebalų rūgščių kiekio ir turi daug augalinio sterolio. Jame yra didelė dalis (58 – 60%) mononesočiųjų riebalų rūgščių nuo bendro riebalų rūgščių kiekio. Rapsų aliejaus sudėtyje yra pakankamai linolio rūgšties (20 – 26%) ir linoleno rūgšties (10%) nuo bendro riebalų rūgščių kiekio ir jų santykis yra tinkamas (2,5:1).
Rapsų aliejaus sudėtyje yra pakankamas kiekis tokoferolio, t.y vitamino E.