Kviečiai
Kviečių grūdų kokybė gali būti įvairi, priklausomai nuo jų naudojimo paskirties: gyvulių pašarams arba duonos ar konditerinių gaminių miltų malimui. Pagrindiniai grūdų kokybės rodikliai - tai grūdų baltymų kiekis, lyginamasis svoris, Hagberg kritimo skaičius (HKS) ir krakmolo kiekis.
Augalų mitybos programos, sukurtos atsižvelgiant į reikalingus kokybės rodiklius, gali užtikrinti pageidaujamos kokybės derlių. Norint pasiekti aukščiausius grūdų kokybės rodiklius, augintojas turi užtikrinti atitinkamų reikalavimų atitikimą.
Azotas ir kalis – tai didžiausią poveikį grūdų kokybei darantys pagrindiniai (makro) mitybos elementai. Azotas yra reikalingas grūdų baltymingumui ir krakmolingumui, o kalis palaiko augalo struktūrą ir apsaugo pasėlius nuo išgulimo, dėl kurio sumažėja Hagberg kritimo skaičius ir lyginamasis svoris.
Antriniai mitybos elementai – siera ir magnis – įtakoja atitinkamai grūdų baltymų kiekį ir lyginamąjį svorį, tuo tarpu cinkas skatina azoto metabolizmą, dėl kurio padidėja baltymų kiekio koncentracijos grūduose.