Kviečių kokybės gerinimas


Kviečių grūdų kokybė gali būti įvairi, priklausomai nuo jų naudojimo paskirties: gyvulių pašarams arba duonos ar konditerinių gaminių miltų malimui. Pagrindiniai grūdų kokybės rodikliai - tai grūdų baltymų kiekis, lyginamasis svoris, Hagberg kritimo skaičius (HKS) ir krakmolo kiekis.

Augalų mitybos programos, sukurtos atsižvelgiant į reikalingus kokybės rodiklius, gali užtikrinti pageidaujamos kokybės derlių. Norint pasiekti aukščiausius grūdų kokybės rodiklius, augintojas turi užtikrinti atitinkamų reikalavimų atitikimą.

Kviečių mityba ir kokybė

Grūdų kokybę gerinantys pagrindiniai (makro) mitybos elementai

Azotas ir kalis – tai didžiausią poveikį grūdų kokybei darantys pagrindiniai (makro) mitybos elementai. Azotas yra reikalingas grūdų baltymingumui ir krakmolingumui, o kalis palaiko augalo struktūrą ir apsaugo pasėlius nuo išgulimo, dėl kurio sumažėja Hagberg kritimo skaičius ir lyginamasis svoris.

Grūdų kokybę gerinantys kiti (mikro) mitybos elementai

Antriniai mitybos elementai – siera ir magnis – įtakoja atitinkamai grūdų baltymų kiekį ir lyginamąjį svorį, tuo tarpu cinkas skatina azoto metabolizmą, dėl kurio padidėja baltymų kiekio koncentracijos grūduose.