Maždaug du trečdaliai visų pasaulyje auginamų kukurūzų yra auginami gyvulių pašarams gaminti. Didesnę visų auginamų kukurūzų derliaus dalį sudaro kukurūzų grūdai, todėl derlius nuimamas kukurūzams visiškai subrendus, o vidutinis kukurūzų grūdų derlius kai kuriose šalyse siekia beveik 10 t/ha. Ir grūdiniai ir pašarams skirti kukurūzai yra vertingiausias ir didžiausias energijos šaltinis, ypač naudingas gyvulių šėrimui, kadangi suteikia daugiau augalinio aliejaus negu kviečiai ar miežiai, nors turi mažesnį baltymų kiekį, nei kitų rūšių grūdiniai produktai.
Kukurūzų grūduose yra daug krakmolo, kuris lėčiau skaidosi galvijų didžiajame prieskrandyje, todėl kukurūzų grūdai, kaip pagrindinis ir vertingas energijos šaltinis, plačiai naudojami gyvulių pašarams. Dėl sąlyginai lėto kukurūzų virškininimo gyvūno skrandyje, virškinimo procesas trunka ilgiau, todėl, lyginant su kitais pašarų šaltiniais, pavyzdžiui, kviečių arba miežių, - gyvūnai įsisavina daugiau maisto medžiagų.
Viščiukų bei vištų mitybos racione turi būti didelė dalis lesalų, pasižyminčių didele ir kokybiška energine verte, todėl kukurūzų grūdai, kurių medžiagų apykaitos energinė vertė siekia 15 MJ/kg SM – turi didelę paklausą ir yra plačiai naudojami. Kukurūzuose yra dideli kiekiai krakmolo, kurį naminiai paukščiai lengvai virškina, be to, labai skanūs ir be jokių neigiamų maistinių veiksnių. Kukurūzai taip pat suteikia paukščiams ksantofilų (geltono pigmento), kurie pagerina kiaušinio trynio spalvą ir suteikia linolo rūgšties, kurios dėka kiaušiniai būna didesni. Tokiu būdu, pagerėja kiaušinių kokybė ir jų rūšis.
Kukurūzų grūdai taip pat yra pagrindinis kiaulių pašarų šaltinis, - pašarams gaminti naudojami tiesiogiai patys grūdai arba kukurūzų burbuolių silosas, kuris pasižymi didele virškinimo energine verte ir turi mažai baltymų.
Daugelyje pasaulio šalių kukurūzai laikomi ir vertinami kaip dominuojantis maisto šaltinis. Remiantis statistiniais duomenimis, visame pasaulyje žmonių maistui sunaudojama 116 milijonų tonų kukurūzų - iš jų 30% Afrikoje, 21% pietų Sacharos šalyse. Daugiau nei 20 – yje besivystančių šalių žmonių mitybos racione kukurūzai sudaro 15-20% visų dienos kalorijų.
Kaip pagrindinis krakmolo, kepimui skirto aliejaus ir glitimo šaltinis, kukurūzai yra naudojami įvairiems kepiniams ir maisto produktų perdirbimui. JAV kukurūzų produktai patenkina 90% viso esamo krakmolo poreikio. Kai kurie konkretūs ir populiarūs kukurūzų produktai: kukurūzų dribsniai, košės ir kruopos bei kukurūzų spragėsiai, gaminami iš tam tikrų specifinių kukurūzų veislių grūdų branduolių, kurie kaitinami sprogsta ir išsipučia.
Be grūdinių kukurūzų, visame pasaulyje auginami cukriniai kukurūzai (var.saccharata), kurių pasėliai užima apie 1 milijoną ha dirbamų žemių. Šių pasėlių derlius siekia tik apie 9 milijonus tonų cukrinių kukurūzų grūdų – sąlyginai mažas skaičius, kuris sudaro vos 0.006% visų grūdinių ir pašarams auginamų kukurūzų pasėlių visame pasaulyje.
Kukurūzai vis labiau naudojami pramoniniam krakmolui gaminti, kurio vartotojai yra farmacijos, popieriaus, kasybos ir statybos sektoriaus įmonės. Šis krakmolas gaunamas perdirbant kukurūzus, kai gaminamas kukurūzų pluoštas, ląsteliena ir baltymai, taip pat, kai perdirbami kukurūzų grūdai. Pramoninis krakmolas naudojamas įvairių produktų gamyboje, pavyzdžiui: suyrančiųbiopolietileninių maišelių, perdirbamo popieriaus, kartono, skalbimo priemonių, dažų, sauskelnių, įklotų, kosmetikos, klijų, paviršių aktyviųjų medžiagų ir žemės ūkio chemikalų.
Apie 40% visų kukurūzų pasėlių JAV – 130 milijonų tonų - perdirbama gaminant etanolį. Iš vienos tonos kukurūzų pagaminama apie 400 - 500 litrų bioetanolio. Gamybos procesas vyksta dviem pagrindiniais būdais:
Visame pasaulyje daug kukurūzų auginama kukurūzų masei, - tai pagrindinė žaliava bio dujų gamyboje, kurios, pavyzdžiui, daugelyje Europos šalių yra laikomos ekologiškos, „žaliosios“ energijos šaltiniu. Gamybos technologija panaši į pašarų gamybos technologiją – kukurūzai smulkinami, silosuojami, po to masė paduodama į anaerobinius katilus, kur mikrobai suskaido kukurūzus - kartu su kitomis organinėmis medžiagomis – ir išgaunamas metanas.
Kukurūzai yra viena iš produktyviausių žaliavų dujų gavyboje, vertinant dujų išeigą iš vienos tonos kukurūzų masės, o panaudojus specifinę brandinimo technologiją, iš konkrečių kukurūzų veislių, pasižyminčių dideliais sausųjų medžiagų kiekiais, galima gauti 60 t/ha žalios masės ir pagaminti iš vieno hektaro kukurūzų pasėlių daugiau nei 6000m³ metano dujų, kurios, savo ruožtu, naudojamos elektros energijos, tiekiamos pramonės įmonėms, gavybai.
Didžiausią ekonominę vertę turi dantiniai kukurūzai. Dantinių kukurūzų grūdai būna geltoni ir balti – rūšies pasirinkimas auginimui priklauso nuo vartotojo poreikių.
Baltieji kukurūzai yra panašūs į geltonuosius, tačiau jie neturi geltonojo karotino aliejaus pigmento. Jie yra populiarūs ir plačiai auginami žmonių maistui. Pastaruoju metu, pasauliniu mastu užauginama apie 65 -70 milijonų tonų baltųjų kukurūzų grūdų ir jie sudaro tik 10 % metinės pasaulinės kukurūzų produkcijos. Daugiau nei 90% visų baltųjų kukurūzų pasėlių auginami besivystančiose šalyse ir tai sudaro apie ketvirtadalį visos kukurūzų produkcijos.