Baltymų ir amino rūgščių kiekio kukurūzų grūduose didinimas

Tikslingai subalansuotas kukurūzų pasėlių tręšimas užtikrina didelį baltymų kiekį grūduose ir kokybiškas burbuoles. Teisingas azoto, fosforo, sieros ir cinko maistinių elementų balansas padidina baltymų kiekį kukurūzų grūduose ir tokiu būdu užtikrina geresnę grūdų kokybę.

Pasėlių tręšimo įtaka baltymų kiekiui kukurūzų grūduose

Azotas

Dėl azoto išteklių stygiaus kukurūzų pasėliams grūdų pildymosi tarpsnyje, gali sumažėti baltymų kiekis grūduose. Tręšiant pasėlius subalansuotomis azotinių trąšų normomis, išbarstant trąšas dirvos paviršiuje stiebo ilgėjimo fazėje, galima padidinti baltymų kiekį grūduose ir tuo pačiu užtikrinti reikiamus azoto išteklius pasėliams grūdų pildymosi tarpsnyje, kai išauga azoto poreikis.

Kalis

Savalaikis pasėlių tręšimas kalio trąšomis, padidina baltymų kiekį grūduose ir amino rūgščių – cisteino ir metionino koncentraciją.

Siera ir geležis

Siera augaluose atlieka ypač svarbų vaidmenį, paversdama azotą baltymais, tuo pagerindama kukurūzų grūdų kokybę.

Geležis, kaip fermentų ir baltymų sudėtinė dalis, pagerina medžiagų apykaitą augaluose ir dalyvauja nitratų reduktazės procese, redukuodama nitratus į amoniaką, po to į amino rūgštis.