Cukrinių runkelių kokybė

Cukrinių runkelių auginimo tikslas – kuo efektyviau ir ekonomiškiau pagaminti gryną kristalinį cukrų. Šio tikslo įgyvendinimui būtina užauginti labai kokybiškus cukrinius runkelius.

Daugelis cukrinių runkelių supirkėjų yra sukūrę priemokų sistemas, pagal kurias cukrinių runkelių augintojams ir tiekėjams atlyginama už didelį cukraus kiekį, už mažas sulčių išgryninimo sąnaudas ir už švarius cukrinių runkelių šakniavaisius. Šios priemokų sistemos skatina cukrinių runkelių augintojus ir tiekėjus pristatyti gamintojams bei perdirbėjams aukštos kokybės cukrinius runkelius.

 

Aukštos kokybės cukriniuose runkeliuose gausu sacharozės, o mažai kalio ir natrio. Nors azotas ir kalis yra labai svarbus aukštamderliui, tačiau šių elementų perteklius sumažina sulčių grynumą ir cukraus ekstrakciją. Šie elementai nėra pašalinami sulčių gryninimosi metu ir dėl šios priežasties padidina melasos kiekį garinimo metu. Tam, jog padidėtų galutinis gryno cukraus kiekis, yra labai svarbu išlaikyti kuo mažesnį cukraus kiekį melasose.

Pasėlių tręšimo įtaka cukrinių runkelių kokybei

Azotaskalis and natris labiausiai įtakoja cukrinių runkelių derliaus kokybę. Azotas yra labai reikšminga maisto medžiaga cukrinių runkelių derlingumui, bet gali turėti neigiamos įtakos sulčių grynumui.
Boras turi įtakos cukrinių runkelių derliaus laikymo bei sandėliavimo kokybei, o manganas ir cinkas gali pagerinti derliaus kokybę.