Gumbų kokybės požiūriu, vartotojui yra itin svarbu išvaizda ir skonio savybės. Daug kas priklauso nuo veislės pasirinkimo, tačiau svarbu ir bulvių auginimo būdas. Rinkai tiekiamų šviežių bulvių gumbai turi būti gražios išvaizdos savo forma ir dydžiu (4,6 -8,4cm), gražia odele, sveiki, nežaizdoti, nedėmėti.
Sausųjų medžiagų (SM) kiekis taip pat yra svarbu, kadangi gumbavaisiai, turintys virš 18-20% SM, yra jautresni nubrozdinimui ir gali suirti virimo metu.
Vis dažniau šviežios bulvės parduodamos fasuotos. Pigiau yra parduodamos palaidos bulvės arba didesnėse pakuotėse.
Perdirbimui auginamos bulvės turi būti gražios formos, lygios, standartinio dydžio ir geros kokybės per visą gumbą.
Bulvių šiaudeliams ir traškučiams gaminti skirtos bulvės turi turėti didelį sausųjų medžiagų (SM) kiekį, kad išliktų graži jų spalva. Bulvių šiaudelių spalvos sodrumo nustatymui perdirbėjai naudoja standartinių spalvų diagramas. Anksčiau pagal sutartį buvo reikalaujama, kad minimalus SM kiekis būtų 18%. Tačiau dabartiniu metu siekiama, kad pagal pramoninius standartus SM būtų 20 - 25%.
Kai kurių rūšių cukraus, ypač redukuojančių cukrų, taip pat turi būti nedideli kiekiai, nes bulvių šiaudeliai ar traškučiai paskrunda. Paprastai sutartyse būna nurodomas leistinas redukuojančių cukrų kiekis.
Perdirbėjai dažnai taiko sutarties nuobaudas dėl nuostolių, susijusių su dėmėtumu, nubrozdinimais, kenkėjų padaryta žala, pažaliavimu, gumbo įtrūkimais, ir kt. Tipinėje sutartyje būna numatyta ne daugiau kaip 5% nekokybiškų bulvių nuo bendro svorio, t.y. nuo 20kg -1kg.
Vienas iš svarbiausių krakmolo šaltinių visame pasaulyje – bulvės. Veislės pasirinkimas yra labai svarbus, nes tokioje šalyje kaip Vokietija, galioja reikalavimai, kad bulvėse būtų daugiau kaip 13% krakmolo. Kuo didesnis krakmolo kiekis, tuo mažiau atliekų. Bulvių gumbuose yra įvairių dydžių krakmolo granulės (1 - 10 cm, vs grūduose 0,5 – 4 cm), taip pat turi daug fosfatų. Krakmolo kokybė turi įtakos gaminamos pastos savybėms, ypač jos klampumui.
Augalų derlingumas ir kokybė labai priklauso nuo sveikų sėklų. Kai kurios šalys yra įvedusios sėklos kontrolę pagal “Sėklų klasifikacijos schemas", kad augintojai būtų tikri, jog nusipirko kokybišką sėklą.
Sėklinės bulvės turėtų būti vienodo dydžio, gerai susiformavusių gumbų - paprastai 3,0 - 5,6 cm skersmens. Kai naudojamos pjaustytos sėklinės bulvės, ligų rizikos prevencijai turėtų būti naudojami fungicidai.