Kaip sumažinti bulvių gumbų nubrozdinimo riziką

Bulvių odelės nubrozdinimas yra rimta problema ir pagrindinė vartotojų nusiskundimų bei ekonominių nuostolių priežastis bulvių pramonės srityje.

Tikslingas ir tinkamas bulvių pasėlių tręšimas prieš derliaus nuėmimą gali sumažinti bulvių gumbų nubrozdinimo riziką. 

Kalis, kalcis ir boras – visi šie maistiniai elementai daro teigiamą poveikį, siekiant sumažinti gumbų nubrozdinimo riziką.

Kalis (K)

Didesni kalio kiekiai gali sumažinti bulvių gumbų nubrozdinimo rizikos lygį.

Šių, Anglijoje atliktų bandymų rezultatai rodo sąryšį tarp kalio kiekio ir gumbų numbrozdinimo rizikos lygio, taip pat poveikio lygį pagal bulvių veisles.

Kalcis (Ca)

Dideli kalcio kiekiai gumbuose taip pat sumažina nubrozdinimų riziką derliaus nuėmimo metu ir transportavimo metu. Skirtingos bulvių veislės skirtingai įsisavina kalcį, tačiau, gumbai būna atsparesni nubrozdinimams, kai tręšiama kalcio nitrato, o ne amonio nitrato trąšomis. Kai kurių veislių bulvėms gumbų nubrozdinimų žalą galima sumažinti perpus. 

Šių, JAV atliktų bandymų rezultatai rodo, kad būtent patręšus kalcio nitratu, o ne amonio nitratu, gumbuose buvo rasti didesni kalcio kiekiai, taip pat, iliustracijoje galima pamatyti skirtingų trąšų poveikį įvairioms bulvių veislėms.

Boras (B)

Boras stabilizuoja kalcį ląstelės sienelėje ir veikia sinergetiškai su kalciu, taip pat įtakoja kalcio absorbciją, todėl pasėlių aprūpinimas boru yra svarbus, siekiant užtikrinti subalansuotą mitybą ir maksimaliai sustiprinti kalcio trąšų veiksmingumą.

Bandymų, atliktų Olandijoje, rezultatai rodo boro įtaką kalcio kiekiui gumbuose ir taip pat gumbo odelės nubrozdinimų rizikos sumažėjimą.

Kitos pasėlių priežiūros priemonės, padedančios išvengti gumbų nubrozdinimo rizikos

  • Pasirinkti teisingas bulvių veisles, atitinkančias sausųjų medžiagų poreikius. 
  • Nuimti derlių esant palankioms oro sąlygoms, siekiant išvengti fizinio gumbų sužalojimo. 
  • Stengtis rūpestingai nuimti ir rūšiuoti derlių, siekiant sumažinti fizinius gumbų pažeidimus ir nubrozdinimus. 
  • Sudaryti drėkinimo planą-grafiką, siekiant maksimalių derliaus kokybinių parametrų. 
  • Reguliuoti ir palaikyti optimalią sandėlio temperatūrą ir drėgmę.

 

Daugiau informacijos apie bulvių kokybės gerinimą

Kaip sumažinti bulvių gumbų nubrozdinimo riziką

Kaip sumažinti bulvių gumbų nubrozdinimo riziką

Bulvių žievės nubrozdinimas yra rimta problema ir pagrindinė vartotojų nusiskundimų bei ekonominių nuostolių priežastis bulvių pramonės srityje.
Kaip sumažinti bulvių gumbų vidinį dėmėtumą

Kaip sumažinti bulvių gumbų vidinį dėmėtumą

Vidinis bulvių gumbų dėmėtumas yra fiziologinis vidinis defektas, kai bulvės gumbe iš žuvusių ląstelių susidaro rudos dėmės.
Kaip sumažinti bulvių gumbo spalvos išblukimą

Kaip sumažinti bulvių gumbo spalvos išblukimą

Gumbo spalvos išblukimas, arba vidinis gumbo minkštimo pajuodavimas, arba parudavimas sukelia žymius derliaus nuostolius.
Kas įtakoja sausųjų medžiagų kiekį bulvių gumbuose

Kas įtakoja sausųjų medžiagų kiekį bulvių gumbuose

Kas įtakoja sausųjų medžiagų kiekį bulvių gumbuose Sausųjų medžiagų kiekio rodikliai – svarbūs šviežių bulvių rinkos dalyviams ir bulvių perdirbėjams. Gumbai, kurių sausųjų medžiagų kiekis viršija 18-20%, jautresni nubrozdinimams, greičiau suyra verdant.
Kas įtakoja bulvių krakmolo kiekį ir jo kokybę

Kas įtakoja bulvių krakmolo kiekį ir jo kokybę

Visame pasaulyje vienas iš svarbiausių krakmolo šaltinių yra bulvės. Labai svarbu pasirinkti tinkamą bulvių veislę. Pavyzdžiui, Vokietijoje reikalaujama, kad krakmolo kiekis bulvėse būtų didesnis nei 13%. Kuo didesnis krakmolo kiekis, tuo mažiau atliekų.
Kaip pagerinti bulvių gumbų odelės kokybę

Kaip pagerinti bulvių gumbų odelės kokybę

Bulvių odelės kokybė tampa aktualesnė, kadangi vartotojai, ypač pirkdami fasuotas ar palaidas bulves, vis dažniau reikalauja, kad bulvės būtų švarios, gražia, lygia odele. Žievės ligų ar infekcijų, pavyzdžiui, rizoktoniozės (šašligės), paprastųjų, piktųjų...