Kaip pagerinti bulvių gumbų odelės kokybę

Bulvių odelės kokybė tampa aktualesnė, kadangi vartotojai, ypač pirkdami fasuotas ar palaidas bulves, vis dažniau reikalauja, kad bulvės būtų švarios, gražia, lygia odele. Žievės ligų ar infekcijų, pavyzdžiui, rizoktoniozės (šašligės), paprastųjų, piktųjų (dulkingųjų) ar sidabriškųjų rauplių pažeisti bulvių gumbai ne tiktai kad negražūs, jie blogai laikosi.

Sidabriškosios rauplės / Paprastosios rauplės   Rizoktoniozė (šašligė) / Piktosios (dulkingosios rauplės)

Pasėlių tręšimas (mityba) ir bulvių gumbų odelės kokybė

Tikslingas, savalaikis ir subalansuotas pasėlių tręšimas sumažina bulvių gumbų odelės ligų ar infekcijų pasireiškimo riziką ir pagerina gumbų odelės kokybę. Kalcis (Ca) sustiprina gumbo žievę ir suteikia atsparumą daugeliui ligų. Boras (B)magnis (Mg) ir manganas (Mn)gali sumažinti paprastųjų rauplių infekcijos riziką bei lygį. Cinkas (Zn) gali sumažinti piktųjų (dulkingųjų) rauplių infekcijos riziką. Siera (S) gali sumažinti ir paprastųjų ir piktųjų (dulkingųjų) rauplių infekcijos lygį.

Kalcis (Ca)

Kalcis sustiprina gumbo odelę ir suteikia atsparumą daugeliui ligų, tame tarpe: rizoktoniozei, sidabriškosioms rauplėms, piktosioms (dulkingosioms) rauplėms ir paprastosioms rauplėms. 

Šioje iliustracijoje pateiktų nepriklausomų bandymų, atliktų JK, rezultatai rodo žymų gumbo odelės defektų bei pažeidimų sumažėjimą, kurį sąlygojo tręšimas biriomis kalcio nitrato trąšomis.

Boras (B)

Boras stabilizuoja kalcį ląstelės sienelėje ir veikia sinergetiškai su kalciu, taip pat įtakoja kalcio absorbciją, todėl pasėlių aprūpinimas boru yra svarbus, siekiant užtikrinti subalansuotą mitybą ir maksimaliai sustiprinti kalcio trąšų veiksmingumą. 

Bandymų, atliktų Olandijoje, rezultatai rodo boro įtaką kalcio kiekiui gumbuose ir taip pat gumbo odelės defektų bei pažeidimų sumažėjimą.

Cinkas (Zn)

Dažniausiai cinkas yra naudojamas slopinti piktąsias (dulkingąsias) rauples, kol liga dar nelabai išplitusi. Tik tręšiant dirvožemį galima užtikrinti pakankamą cinko kiekį ir jo poveikį piktosioms (dulkingosioms) rauplėms. Tačiau, siekiant užkirsti kelią dirvožemio infekcijai, cinkas turėtų būti naudojamas tiktai kaip viena iš integruotos ligų kontrolės strategijos priemonių kartu su kitomis agronominėmis priemonėmis, pavyzdžiui, pasirenkant ligoms atsparesnes bulvių veisles. 

Šių nepriklausomų bandymų, atliktų Škotijoje, rezultatai rodo akivaizdų piktųjų (dulkingųjų) rauplių sumažėjimą, patręšus pasėlius cinku.

Siera (S)

Siera padeda sumažinti augalų užsikrėtimo riziką paprastosiomis ir piktosiomis (dulkingomis) rauplėmis. Toks poveikis gali būti dėl to, kad naudojant gamtinę sierą, sumažėja dirvožemio pH. Veiksmingiausia įterpti sierą į dirvožemį lengviausiai augalų įsisavinama sieros forma bulvių sodinimo metu. Tačiau, tręšiant per lapus pagal S tręšimo programą, taip pat galima sumažinti rauplių infekcijos pasireiškimo riziką. 

Šių, Škotijoje atliktų bandymų rezultatai rodo paprastųjų rauplių infekcijos rizikos sumažėjimą, patręšus lapų trąšomis su siera, lyginant su netręštais pasėliais.

Kitos pasėlių priežiūros priemonės, gerinančios bulvių gumbų odelės kokybę

  • Vengti laukų su nepalankiomis sąlygomis: ligų židiniai, prastas drenažas arba drėgmės nepalaikantis dirvožemis. 
  • Pasirinkti kokybišką, sveiką sėklą. 
  • Dezinfekuoti sandėlius, bulvių laikymo vietas, siekiant sumažinti pernešamų ligų riziką. 
  • Drėkinti pasėlius, siekiant apsaugoti ar sumažinti ligų, pav., paprastųjų rauplių riziką. 
  • Nuimti derlių palankiomis oro sąlygomis, siekiant išvengti fizinio gumbų sužalojimo ir ligų užkrato. 
  • Stengtis nekalkinti dirvožemio prieš pat bulvių sodinimą, kadangi susidaro palankesnės sąlygos paprastųjų rauplių infekcijos rizikai.

 

Daugiau informacijos apie bulvių kokybės gerinimą

Kaip sumažinti bulvių gumbų nubrozdinimo riziką

Kaip sumažinti bulvių gumbų nubrozdinimo riziką

Bulvių žievės nubrozdinimas yra rimta problema ir pagrindinė vartotojų nusiskundimų bei ekonominių nuostolių priežastis bulvių pramonės srityje.
Kaip sumažinti bulvių gumbų vidinį dėmėtumą

Kaip sumažinti bulvių gumbų vidinį dėmėtumą

Vidinis bulvių gumbų dėmėtumas yra fiziologinis vidinis defektas, kai bulvės gumbe iš žuvusių ląstelių susidaro rudos dėmės.
Kaip sumažinti bulvių gumbo spalvos išblukimą

Kaip sumažinti bulvių gumbo spalvos išblukimą

Gumbo spalvos išblukimas, arba vidinis gumbo minkštimo pajuodavimas, arba parudavimas sukelia žymius derliaus nuostolius.
Kas įtakoja sausųjų medžiagų kiekį bulvių gumbuose

Kas įtakoja sausųjų medžiagų kiekį bulvių gumbuose

Kas įtakoja sausųjų medžiagų kiekį bulvių gumbuose Sausųjų medžiagų kiekio rodikliai – svarbūs šviežių bulvių rinkos dalyviams ir bulvių perdirbėjams. Gumbai, kurių sausųjų medžiagų kiekis viršija 18-20%, jautresni nubrozdinimams, greičiau suyra verdant.
Kas įtakoja bulvių krakmolo kiekį ir jo kokybę

Kas įtakoja bulvių krakmolo kiekį ir jo kokybę

Visame pasaulyje vienas iš svarbiausių krakmolo šaltinių yra bulvės. Labai svarbu pasirinkti tinkamą bulvių veislę. Pavyzdžiui, Vokietijoje reikalaujama, kad krakmolo kiekis bulvėse būtų didesnis nei 13%. Kuo didesnis krakmolo kiekis, tuo mažiau atliekų.
Kaip pagerinti bulvių gumbų odelės kokybę

Kaip pagerinti bulvių gumbų odelės kokybę

Bulvių odelės kokybė tampa aktualesnė, kadangi vartotojai, ypač pirkdami fasuotas ar palaidas bulves, vis dažniau reikalauja, kad bulvės būtų švarios, gražia, lygia odele. Žievės ligų ar infekcijų, pavyzdžiui, rizoktoniozės (šašligės), paprastųjų, piktųjų...