Avižos
Avižų sudėtyje yra daugiau riebalų (5-7%), lyginant su kitomis grūdinėmis kultūromis. Avižose esančių riebiųjų rūgščių sudėtis yra geresnė negu kitos rūšies grūdų. Būtent dėl didelio riebalų kiekio avižos laikomos vertingu, daug energijos suteikiančiu pašaru įvairių rūšių gyvūnams.
Avižose yra daugiau žaliavinių baltymų, pasižyminčių ypač dideliais lizino kiekiais, lyginant su kitomis grūdinėmis kultūromis. Dėl didelio ląstelienos kiekio avižos laikomos vertingu pašaru paukščiams, nes gerina virškinimą ir skatina skilvio veiklą, todėl paukščiai būna ramūs. Paprastai, viščiukų bei vištų lesalo mišiniuose avižos sudaro apie 20%, tačiau, baigiantis kiaušinių dėjimo sezonui, jų kiekį galima padidinti iki 50%. Avižos taip pat pagerina kiaušinių lukšto kokybę, ir ypač kiaušiniuose esančių riebiųjų rūgščių sudėtį ir jų maistinę vertę.
Avižos taip pat yra naudingos paršavedėms kiaulėms ir mažiems paršeliams. Avižų priedai kiaulėms sirtuose pašariniuose mišiniuose pagerina skrandžio veiklą, apsaugo nuo viduriavimo, vidurių užkietėjimo ir nuo skrandžio opų. Išlukštentos avižos yra gera žaliava mažų bei jaunų paršelių pašarams.
Visiems gerai žinoma, kad iš visų javų rūšių, avižos yra geriausias pašaras arkliams. Didesnis riebalų kiekis avižose padidina energetinę vertę, o krakmolas yra lengvai virškinamos amilozės pavidale. Arklių pašarams skiriamus kukurūzus tikrai galima pakeisti avižomis.
Azotas ir siera yra labai svarbus auginant pašarines avižas, kadangi tręšiant pasėlius optimaliomis trąšų normomis, abi šios maisto medžiagos padeda padidinti galvijų gyvąjį svorį.