Bulvių kokybės gerinimas

Kas įtakoja bulvių kokybę Yra trys pagrindiniai kriterijai, kuriais remiantis įvertinama ir nustatoma bulvių kokybė: gumbų kokybė, odelės kokybė ir laikymo bei gaminių iš bulvių kokybė. Siekiant įvykdyti minėtų kriterijų reikalavimus, svarbi ir aktuali yra subalansuota bulvių pasėlių mityba.

Gumbų kokybė

Vartotojui labai svarbu gumbų kokybė – sausosios masės bei krakmolo kiekis, vidiniai ar išoriniai pažeidimai, virimo savybės. 

Azotas skatina lapų ir gumbų augimą ir nepaprastai padidina krakmolo išeigą; fosfatai palaiko lapų bei gumbų augimą ir turi įtakos krakmolo kokybei ir kiekiui; kalis gerina vandens įsisavinimą ir padidina sausųjų medžiagų išeigą, taip pat padeda sumažinti gumbų nubrozdinimo riziką; kalcis sumažina geležligės ir vidinių dėmių atsiradimo riziką; magnis skatina bei suaktyvina fotosintezę ir užtikrina netrikdomą augimą; boras sumažina geležligės ir gumbų pajuodavimo riziką.

Reikalavimai odelės kokybei

Vartotojai, ypač pirkdami fasuotas ar palaidas bulves, vis dažniau reikalauja, kad bulvės būtų švarios, gražia, lygia odele. Odelės ligų pažeisti bulvių gumbai ne tiktai negražūs, jie blogai laikosi. 

Savalaikis, subalansuotas augalų tręšimas sumažina gumbų odelės ligų pasireiškimo riziką ir pagerina odelės kokybę bei išvaizdą. Klacis sustiprina gumbų odelę ir suteikia atsparumą ligoms; boras pagerina kalcio įsisavinimą, sustiprindamas kalcio poveikį ir tokiu būdu sumažina paprastųjų rauplių ir kitų gumbų ligų riziką; cinkas gali sumažinti piktųjų (dulkingųjų) rauplių infekcijos riziką, o siera gali sumažinti ir paprastųjų ir piktųjų (dulkingųjų) rauplių infekcijos lygį.

Laikymo ir bulvių gaminių kokybė

Būtina užtikrinti bulvių laikymo ir bulvių gaminių kokybę, todėl bulvių priežiūra nesibaigia derliaus nuėmimu. Daugelyje šalių bulvės turi būti laikomos taip, kad jas galima būtų vartoti ištisus metus. Į sandėlius patekę nepažeisti, nenubrozdinti bulvių gumbai žymiai geriau laikysis ir išlaikys geresnę maistinę kokybę. 

Tikslingas ir subalansuotas bulvių pasėlių tręšimas iki derliaus nuėmimo turės įtakos bulvių gumbų laikymo ir bulvių gaminių kokybei. Kalis, kalcis, magnis ir boras – visi šie maistiniai elementai turės teigiamos įtakos bulvių gumbų laikymo kokybei ir užtikrins iš bulvių pagamintų gaminių kokybę, kadangi sumažins gumbų pažeidimo, nubrozdinimo riziką ir suteiks atsparumą bulvių ligoms bei infekcijoms.

Daugiau informacijos apie bulvių kokybės gerinimą

Kaip sumažinti bulvių gumbų nubrozdinimo riziką

Kaip sumažinti bulvių gumbų nubrozdinimo riziką

Bulvių žievės nubrozdinimas yra rimta problema ir pagrindinė vartotojų nusiskundimų bei ekonominių nuostolių priežastis bulvių pramonės srityje.
Kaip sumažinti bulvių gumbų vidinį dėmėtumą

Kaip sumažinti bulvių gumbų vidinį dėmėtumą

Vidinis bulvių gumbų dėmėtumas yra fiziologinis vidinis defektas, kai bulvės gumbe iš žuvusių ląstelių susidaro rudos dėmės.
Kaip sumažinti bulvių gumbo spalvos išblukimą

Kaip sumažinti bulvių gumbo spalvos išblukimą

Gumbo spalvos išblukimas, arba vidinis gumbo minkštimo pajuodavimas, arba parudavimas sukelia žymius derliaus nuostolius.
Kas įtakoja sausųjų medžiagų kiekį bulvių gumbuose

Kas įtakoja sausųjų medžiagų kiekį bulvių gumbuose

Kas įtakoja sausųjų medžiagų kiekį bulvių gumbuose Sausųjų medžiagų kiekio rodikliai – svarbūs šviežių bulvių rinkos dalyviams ir bulvių perdirbėjams. Gumbai, kurių sausųjų medžiagų kiekis viršija 18-20%, jautresni nubrozdinimams, greičiau suyra verdant.
Kas įtakoja bulvių krakmolo kiekį ir jo kokybę

Kas įtakoja bulvių krakmolo kiekį ir jo kokybę

Visame pasaulyje vienas iš svarbiausių krakmolo šaltinių yra bulvės. Labai svarbu pasirinkti tinkamą bulvių veislę. Pavyzdžiui, Vokietijoje reikalaujama, kad krakmolo kiekis bulvėse būtų didesnis nei 13%. Kuo didesnis krakmolo kiekis, tuo mažiau atliekų.
Kaip pagerinti bulvių gumbų odelės kokybę

Kaip pagerinti bulvių gumbų odelės kokybę

Bulvių odelės kokybė tampa aktualesnė, kadangi vartotojai, ypač pirkdami fasuotas ar palaidas bulves, vis dažniau reikalauja, kad bulvės būtų švarios, gražia, lygia odele. Žievės ligų ar infekcijų, pavyzdžiui, rizoktoniozės (šašligės), paprastųjų, piktųjų...